Flytta Själv eller flyttfirma? Så ska du tänka

Funderar du på att flytta och osäker på om du bör ta hand om flytten själv eller anlita professionell flytthjälp? Vi guidar dig genom att jämföra för- och nackdelar när du står inför beslutet mellan egen flytt eller flyttfirma. Båda alternativen har sina plus och minus, och det optimala valet för dig beror på dina specifika omständigheter.

Fördelar med att flytta själv

När man flyttar så är det vanligt att man tar hjälp av familj och vänner och det är en fördel då det går fortare om man inte vill anlita en flyttfirma.  Men vad finns det för mer fördelar med att flytta själv istället för att anlita en flyttfirma?

Du sparar pengar genom att inte behöva betala för professionell hjälp

Genom att inte anlita en flyttfirma så kan du spara de pengar som det skulle ha kostat att anlita en flyttfirma. Detta kan vara en betydande summa pengar, beroende på hur mycket saker du har och hur långt du flyttar.

Du har fullständig kontroll över varje aspekt av flytten

När du flyttar själv har du full kontroll över hela processen. Detta kan vara både en fördel och en nackdel. Men om du vill ha fullständig kontroll över hela processen och kunna ta paus och fortsätta när du vill är detta garanterat en fördel.

Du kan flytta i din egen takt och enligt ditt eget schema

När du flyttar allt själv kan du ta din tid och göra det i din egen takt. Om du vill ta några dagar på dig för att flytta allt kan du göra det. Om du bara har en helg på dig är det också okej. Du kan också planera hela processen efter ditt arbetsschema och andra åtaganden.

Nackdelar med att flytta själv

Vad finns det då för nackdelar med att flytta allt själv och inte anlita en flyttfirma som hjälper dig? Här nedan kan du läsa om nackdelar med att flytta själv och inte anlita en flyttfirma.

Det tar längre tid att flytta allting själv 

För det första tar det längre tid att flytta allt själv än om du anlitar en flyttfirma. Detta gäller särskilt om du har mycket saker att flytta eller om du flyttar långt eller flytta till en annan stad.

Du måste göra alla tunga lyft själv, vilket kan vara svårt om du inte är van vid det 

För det andra kan det vara fysiskt krävande och tungt att flytta allting själv. Om du har många tunga möbler kan det vara svårt att flytta dem på egen hand. Och även om du inte har så många möbler är det fortfarande mycket att lyfta och bära själv.

Du riskerar att skada dina tillhörigheter om du inte är försiktig

Slutligen, om något går fel under flytten som t,ex att du tappar soffan och den går sönder är det du som är ansvarig och får ta konsekvenserna. Om du anlitar en professionell flyttfirma ansvarar de för eventuella skador som uppstår under flytten.

Fördelar med att anlita en flyttfirma

Att anlita en flyttfirma har flera fördelar, något som vi på flyttstadtjanst kan hjälpa dig med. Nedan hittar du några av alla fördelar som finns med att anlita en professionell flyttfirma.

De har erfarenheten och expertisen för att flytta dina saker på ett säkert sätt

Den största fördelen med att anlita en professionell flyttfirma är att de har erfarenhet och expertis för att flytta dina tillhörigheter på ett säkert sätt. De vet hur man lyfter och bär tunga möbler, och de har rätt utrustning för att göra det.

De sparar tid och arbete

En annan stor fördel med att anlita en professionell flyttfirma är att de sparar tid och arbete åt dig. Som vi nämnde ovan tar det längre tid att flytta allting själv än om du anlitar en flyttfirma. Men om du anlitar en flyttfirma så blir det mer tid över som du kan använda för att göra andra saker, till exempel packa och städa.

De är försäkrade

Om något går fel under flytten och dina saker skadas är flyttfirman ansvarig och måste betala för skadan. Detta beror på att de flesta flyttfirmor är försäkrade. Så om du är orolig för att något ska hända med dina saker under flytten kan du vara lugn om du anlitar en försäkrad flyttfirma.

Detta är bara några av fördelarna med att anlita en professionell flyttfirma.

Nackdelar med att anlita en flyttfirma

Som alla vet så finns det ju alltid två sidor av ett mynt och detsamma gäller även med att anlita en flyttfirma. Nackdelarna med att anlita en flyttfirma:

Det kostar att anlita en flyttfirma

Den största nackdelen med att anlita en professionell flyttfirma är kostnaden. Att anlita en flyttfirma är ju inte gratis och är dyrare i jämförelse med om du själv skulle flytta, men det kan vara värt det!

Du kanske inte kan få det datum eller den tid du vill ha

En annan nackdel med att anlita en professionell flyttfirma är att du kanske inte kan få det datum eller den tid du vill ha. Så om du har bråttom att flytta är detta kanske inte det bästa alternativet för dig.

Detta är alltså några saker att tänka på när du bestämmer dig för om du ska flytta allting själv eller anlita en professionell flyttfirma. Väg fördelarna och nackdelarna och bestäm dig för vad som är bäst för dig.

Du kanske också är intresserad av: