Flytta till Eskilstuna

Om du funderar på att flytta till Eskilstuna, grattis! Du är på väg att ge dig ut på ett stort äventyr. Eskilstuna är en vacker stad i Sverige som har mycket att erbjuda sina invånare. Från fantastiska naturlandskap till en blomstrande kulturscen finns det något för alla i Eskilstuna.

Men innan du packar väskorna och åker iväg till ditt nya liv i Sverige finns det några saker du bör veta om att flytta till Eskilstuna. I den här artikeln tar vi upp allt från bostadsområden, föreningsliv, näringsliv och vanliga frågor om Eskilstuna.

Så om du funderar på att flytta till Eskilstuna, vill ha hjälp med flytten till Eskilstuna av en flyttfirma eller bara vill ha mer information innan du fattar ditt beslut, kommer den här artikeln att besvara alla dina frågor. För dig som vill ha hjälp med flyttstädning i Eskilstuna så kan du läsa mer här om hur vi kan hjälpa dig.

Kort om Eskilstuna

Eskilstuna är en den största staden i Södermanland och med hela kommunen inräknat så bor det ungefär 107 593 människor i kommunen. I staden finns ett antal historiska landmärken, bland annat Klosters kyrka, Munktellstaden och Pin Point (ett konstverk).

Pin Point är ett konstverk som finns på Fristadstorget i Eskilstuna

Det vi idag kallar för Eskilstuna har alltid varit en intressant plats för jordbrukare som man tror bosatte sig i Eskilstuna på grund av det bördiga område som det var. Men från början så kallades området för Tuna som var ett biskopssäte för den engelske munken och missionären Eskil.

Namnet Eskilstuna är en sammansättning av Eskils och Tuna Staden Tuna ändrade namn till Eskilstuna någon gång innan 1266 i samband med att Hertig Karl gjorde om klostrets byggnad och egendom till ett slott som fick namnet Eskilstunahus.

Bild på Klosters Kyrka i Eskilstuna

Dock så brann Eskilstunahus under 1680-talet och år 1699 beslutade kungen att riva ner Eskilstunahus helt för att hämta byggmaterial till Stockholm. Idag där Eskilstunahus byggdes så hittar man Slottsskolan och en kyrkogård.

Ni kan läsa mer om Eskilstunas historia här: https://visiteskilstuna.se/bra-att-veta/eskilstunas-historia

Bostadsområden i Eskilstuna

Det finns många olika bostadsområden i Eskilstuna och för att göra det lite enklare att hitta rätt så har vi sammanställt en lista över några av de mest populära områdena i Eskilstuna.

Gamla Stan

Den mysiga Gamla stan är Eskilstunas äldsta stadsdel. Det är ett populärt utflyktsmål för både lokalbefolkningen och turister. Här hittar du vackra byggnader samt mataffärer och kaféer med anor från flera hundra år tillbaka i tiden.

För dem som vill flytta hit finns det både hus att köpa och äldre hyreshus att hyra. Samtidigt är det nära till allt som en stad som Eskilstuna har att erbjuda i form av affärer, restauranger, bibliotek, biografer, skola och dagis.

Söder

Söder i Eskilstuna består av charmiga kvarter med traditionell och modern arkitektur, söta butiker, små parker och härlig grönska. Om du gillar att fiska kan du till och med prova på att fiska ädelfiskar som t,ex öring eller regnbåge i Eskilstunaån.

Stålfors gymnasium, som ligger nära Söder har en kapacitet på över 800 elever, och har till och med vunnit pris för Eskilstunas vackraste byggnad. På Söder och i angränsande stadsdelar finns flera privata och kommunala förskolor och i mitt i stadskärnan av Eskilstuna som bara ligger ett stenkast bort så hittar ni Mälardalens högskola samt gymnasie- och vuxenskolor.

Munktellstaden

Munktellstaden är det industriella centrumet i Eskilstunas historia. En ny stadsdel har vuxit fram under de senaste åren och stadens evenemangscentrum finns nu där. I närheten finns Stiga Sports Arena och Lokomotivet, som är värd för idrotts- och kulturevenemang precis runt hörnet.

I Munktellstaden så hittar man bland annat studentbostäder och andra boendealternativ som trygghetsboenden för dig som är 70 år och uppåt. Här finns gott om parkeringar och parkeringsgarage i flera av fastigheterna som finns här samt en ny förskola.

Eskilstunas närings och föreningsliv

I Eskilstuna finns en rad olika företag, både stora och små. Några av de större företagen är bland annat Stiga, SAAB och Electrolux, men också många mindre företag.  Dessutom är Eskilstuna känt för sina många sociala företag som arbetar för att skapa en positiv social påverkan. Bland dessa företag finns caféer, restauranger, bagerier med mera.

Det finns också ett antal olika föreningar i Eskilstuna, både inom idrott och kultur. Några av de större inom idrott är Eskilstuna Sportklubb, IFK Eskilstuna och Eskilstuna United FC. Du hittar en lista över alla föreningar i Eskilstuna här: https://eskilstuna.rbok.se/#/Foreningsregister

Vanliga frågor om Eskilstuna

Hur är omgivningen i Eskilstuna?

Svar: I Eskilstuna har du aldrig långt till naturen. Staden är omgiven av skogar, vackra slätter och många sjöar, så du kan alltid ta en promenad eller vandring för att rensa huvudet. Detta är perfekt för dig som arbetar hemifrån och behöver ett miljöombyte när du behöver en paus från ”stadslivet”.

Vad för saker och aktiviteter kan man göra i Eskilstuna?

Svar: I Eskilstuna så finns det många spännande och roliga platser att besöka. Några av de platser man kan besöka och aktiviteter man kan göra är:

  • Besök den Gamla Stan och dess vackra byggnader, matbutiker och kaféer.
  • Ta en promenad i en av Eskilstunas många parker eller skogar.
  • Fiska i Eskilstunaån eller någon av Eskilstunas många sjöar.
  • Ta med familj och vänner och gör ett besök på Parken ZOO.
  • Shoppa loss på Tuna Park köpcentrum.
  • Låt dina barn leka och ha kul på Leos Lekland medans du avnjuter en fika i lugn o ro.
  • Låt dina smaklökar njuta av lokala delikatesser på Eskilstuna Delikatesshandel och Ostbiten.

Läs mer om vad som finns att göra i Eskilstuna här: https://www.noje.se/eskilstuna/aktiviteter

Vad för saker är Eskilstuna känt för?

Svar: Om du gillar arkitektur och historia är Eskilstuna ett perfekt ställe att besöka. Staden är känd för sin historiska industrisektor, och det finns flera strukturer och monument som minner om den industriella utvecklingen, från tidiga smedjor till industrialisering.

Du kanske också är intresserad av: