Flytta till Japan: En guide till att förstå japansk etikett

Att flytta till Japan kan vara en spännande och utmanande upplevelse. Förutom att behärska språket och förstå kulturen, måste man även navigera ett komplext nät av etikettsregler. Men frukta icke, vi kommer att utforska några av de mest grundläggande principerna för japansk etikett på djupet.

Atami, Shizuoka, Japan Skyline

Böjningar och hälsningar

Vid första mötet med någon i Japan är det vanligt att böja sig istället för att skaka hand. Djupet av bugningen, känt som ’ojigi’, representerar respekt; desto djupare böjning, desto mer respekt visar du. Att bemästra konsten att buga kan verka komplicerat i början, men med tiden blir det naturligt.

Skor

I Japan är det en sed att ta av skorna innan man går in i ett hem, vissa restauranger och till och med skolor. Det är ofta skoskåp vid ingången där du kan förvara dina skor och byta till inneskor eller tofflor. Att komma ihåg att byta skor vid dörren är ett enkelt men effektivt sätt att visa respekt för den japanska kulturen.

Mat och dryck

Måltidsetikett i Japan kan vara mycket detaljerad, men här är några grundläggande regler. För det första, säg ”itadakimasu” (jag tar emot) innan du börjar äta och ”gochisousama” (tack för måltiden) när du är klar. Dessutom, använder man inte pinnarna till att peka på saker, och man sticker inte ner dem i riset (detta associeras med begravningsriter).

Vid drickande, är det sed att aldrig hälla din egen dryck, men alltid se till att dina vänners glas är fyllda. Och glöm inte att lyfta ditt glas och säga ”kanpai” (skål) innan du tar din första klunk!

Företagsetikett

Om du flyttar till Japan för arbete, finns det specifika etikettsregler på arbetsplatsen att tänka på. Visitkort, eller ’meishi’, utbyts med stor ceremoni. Ta emot kortet med båda händerna, studera det noggrant och förvara det sedan respektfullt – att snabbt stoppa det i fickan anses oartigt.

Respekt för äldre

I japansk kultur är respekt för äldre mycket viktig. Om du är i sällskap med äldre människor, är det en hövlighet att låta dem gå först, sitta först och börja äta först. Det här gäller både inom familjen och i sociala sammanhang. Så om du flyttar till Japan med din familj eller planerar att bo med en värdfamilj, kommer denna etikett att komma väl till pass.

Offentlig etikett

Japan är känt för sin tysthet i offentligheten, så tänk på att hålla samtal och mobiltelefonanvändning till ett minimum när du åker med buss eller tåg. Det är också olämpligt att äta i det offentliga, så om du behöver en snabb snack, leta efter ett lugnt, avskilt ställe att sitta ner.

Avslutande tankar

Kom ihåg att allt detta är bara toppen av isberget när det gäller japansk etikett. Japan är ett land med djupt rotade traditioner och varje situation kan ha sin egen unika etikett. Men genom att följa dessa grundläggande regler har du en solid grund att bygga vidare på.

Låt oss avsluta med ett japanskt ordspråk som passar situationen: ”Nana korobi, ya oki”, vilket betyder ”Falla sju gånger, stå upp åtta”. Att anpassa sig till ett nytt land är en process, och även om du kanske gör misstag längs vägen, är det viktigaste att du fortsätter att försöka och lära dig från dina erfarenheter. Lycka till med din flytt till Japan!