Flytta till Nyköping

Om du funderar på att flytta till Nyköping finns det några saker du bör veta. Denna vackra svenska stad ligger i Södermanlands län, strax söder om Stockholm. Det är en utmärkt plats att bo på om d

u vill ha nära till huvudstaden men ändå ha den där ”småstadskänslan”.

Den här guiden är till för dig som vill eller ska flytta till Nyköping där vi svara på en mängd olika frågor om Nyköping. Vi kommer också att ge dig svaret på några av de vanligaste frågorna som folk ställer om Nyköping och så klart berätta lite mer om vad Nyköping är och dess historia.

Nyköping – Sörmlands residensstad

Nyköping som stad har i skrivande stund cirka 39 000 invånare i tätorten och cirka 57 000 invånare om man kollar över hela kommunen. Nyköping ligger i östra Sverige i landskapet Södermanland och är Södermanlands residensstad.

Staden nämns för första gången i skrift år 1187, vilket gör den till en av de äldsta städerna i Sverige. Nyköping har en lång och rik historia, vilket är uppenbart när du går runt i staden och ser de många historiska byggnaderna. Om du är intresserad av att lära dig mer om Nyköping så kan ni besöka: https://nykoping.se/

I Nyköping finns det ett rikt kulturliv med många olika föreningar och organisationer. Det finns också ett antal musik- och teatergrupper i Nyköping för den som är intresserad.

Kort och gott så erbjuder Nyköping mycket och för barnfamiljer som t,ex bor i Stockholm men vill få ned sina kostnader och flytta till en stad med goda pendlings förhållande så är Nyköping ett bra alternativ för din barnfamilj.

Här kan ni läsa om en familj som flyttade från Stockholm till Nyköping och vad fördelarna med att flytta till Nyköping var. www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/lamnade-stockholm-for-nykoping.

Vad kan man göra på sin fritid i Nyköping?

Det finns många olika aktiviteter som du kan göra på din fritid i Nyköping. Här nedan har vi listat några exempel som du och din familj kan göra i Nyköping när ni är lediga eller vill hitta på något.

Ni kan till exempel:

  • Besök något av de många museerna, till exempel F11 Museum eller Sörmlands Museum.
  • Ta en promenad eller cykeltur i någon av de vackra parkerna, som Gripsholmsparken, Margaretaparken eller ta med dina barn till Dinosaurielekplatsen.
  • Shoppa i centrum bland några av alla butiker och gallerior som finns här.
  • Besök något av de många evenemang som hålls i Nyköping, till exempel det årliga turistattraktionen Nyköpings Gästabud som hålls varje år på sommaren i Nyköpingshus.
  • Gå med i någon av Nyköpings alla idrottsklubbar och föreningar där du och dina barn kan utöva sporter som t,ex fotboll, hockey, ridsport, dans, discgolf och basket. Här kan du läsa om alla dom föreningar som finns i Nyköping.

Vanliga frågor om Nyköping

Här nedan så har vi samlat ihop dom mest frågade frågorna som folk ställt om Nyköping.

Hur många bor i Nyköping?

Svar: Idag så bor det ungefär 39 000 människor i Nyköpings tätort men om man kollar på hela Nyköpings kommun så bor det ungefär sammanlagt 57 000 människor här.

Vad kan man göra i Nyköping?

Svar: Det finns mycket olika saker som man kan göra i Nyköping både som Nyköpingsbo och besökare. Här kan du t,ex besöka olika museer, vandra på Sörmlandsleden eller dansa och ha kul på en av Nyköpings alla festligheter som t,ex teater, shower och festivaler. För dig som är ungdom eller barn så finns det massor av alternativ som man kan ta del.

Vad är avståndet mellan Nyköping och Stockholm?

Svar: Avståndet mellan Stockholm och Nyköping är 88,37 km om man tar fågelvägen men för den som t,ex vill åka bil så är det 99,6 km via E4:an och tar cirka 1 och 17 minuter att köra. Man kan även ta sig till Stockholm från Nyköping med buss eller tåg. 

Vart i Nyköping är det bäst att bo?

Svar: Det kan vara svårt att säga vart det är bäst att bo i Nyköping beroende på vad man söker men några populära platser i Nyköping att bo på är:

  • Spelhagen – Detta område är ett av de populärare bostadsområdena då det ligger nära centrum och granne med både hamnen och Nyköpingshus.
  • Rosenkälla och Bryngelstorp – I östra Nyköping finns det två bostadsområden som framförallt verkar vara populära bland barnfamiljer. Här finns lugna och trivsamma bostäder med mycket natur och lekplatser i omgivningen.

Hur långt är det mellan Nyköping och Norrköping

Svar: Mellan Nyköping och Norrköping fågelvägen är det 50,80 km men för den som åker bil så är det 64,8 km och tar cirka 51 minuter. Om man istället vill ta tåget så tar det mellan 41 minuter upp till 1 och 52 minuter beroende på typ av tåg och den planerade rutten.

Du kanske också är intresserad av: