När flyttar de flesta hemifrån?

Det är dags att flytta hemifrån, men kanske känner du att det är lite för tidigt? I Sverige är genomsnittsåldern 19 år när de flesta flyttar hemifrån. Men hur ser det ut i våra grannländer och i resten av Europa?

I den här artikeln kommer vi att kolla närmare på när människor i Sverige och andra länder flyttar hemifrån.

Ålder i Sverige när man flyttar hemifrån

I Sverige är den genomsnittliga åldern för att flytta hemifrån 19 år men om man vill ner på detaljnivå så är det 19,6 år. För män i Sverige så är den genomsnittliga åldern 19,9 när man flyttar hemifrån medans kvinnor är lite tidigare då genomsnittet visar att dom flyttar vid 19,3 år ,och tittar man på hela Europa så är Sverige tidigast med att flytta hemifrån enligt www.europaportalen.se

Däremot så verkar det som att unga människor i större städer som t,ex Stockholm, Malmö eller Göteborg tar längre tid på sig att flytta hemifrån enligt en artikel från Sveriges Radio. Medans unga i mindre städer och orter flyttar cirka ett halvår innan dom unga i storstäderna.

Hur är det då med andra länder?

Om man kollar på dom andra länderna i Skandinavien så ligger Danmark på en andra plats med en genomsnittsålder på 21,7 år och Finland på en tredje plats på 21,3 år. Dom som flyttar hemifrån senast i Europa är Malta med 30,1 år, Slovakien med 30 år och på sista platsen hittar vi Kroatien med 33,4 år.

I Europa är genomsnittsåldern för att flytta hemifrån 26 ,4 år, så Sveriges statistik är fortfarande anmärkningsvärd. Men finns det några fördelar eller nackdelar med att flytta hemifrån tidigt?

Fördelar med att flytta hemifrån tidigt?

Det finns både positiva och negativa sidor av att flytta hemifrån i alla åldrar, men vad kan vara bra med att flytta hemifrån tidigt?

En fördel kan vara att du lär känna dig själv bättre och lär dig att stå på egna ben tidigare. Man skulle också kunna hävda att ungdomar som flyttar hemifrån tidigt ofta är mer självständiga  och anpassningsbara, eftersom de har varit tvungna att klara sig själva längre.

En annan fördel med att flytta hemifrån tidigt kan vara att du får uppleva olika saker och träffa nya människor tidigare i livet. Detta kan hjälpa dig att utvecklas som person och ge dig ett mer varierat perspektiv på livet.

Nackdelar med att flytta hemifrån tidigt?

Att flytta hemifrån kan också innebära flera nackdelar, och den första nackdelen som kan bli om man flyttar hemifrån för tidigt är att man kanske inte riktigt är mogen för det än vilket kan resultera i dåligt mående eller att man inte klarar av att ta ansvar för sig själv.

En annan nackdel med att flytta hemifrån tidigt är att du inte i ung ålder oftast inte har samma ekonomiska trygghet som om du hade väntat några år med att flytta ut. Detta kan leda till att du måste arbeta mer än du skulle vilja eller att du inte kan studera så mycket som du vill.

Sammanfattning

Att flytta hemifrån är ett stort beslut som kan fattas i vilken ålder som helst, men genomsnittsåldern i Sverige är 19,6 år. Det finns både positiva och negativa saker med att flytta hemifrån tidigt, men fördelarna kan väga upp nackdelarna för vissa personer.

Du kanske också är intresserad av: