Packa mattor vid en flytt

I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du kan packa dina mattor så att de inte skadas eller smutsas ner under transporten till ditt nya hem. Vi kommer också att dela med oss av lite tips som kan vara bra att göra innan du packar ned och flyttar dina mattor till ditt nya hem.

Mattor är en viktig del av varje hem och det kan vara dyrt att byta ut dem. Därför är det viktigt att ta hand om dem under en flytt. Men innan det är dags för våra tips på hur du packar ner dina mattor så ska du få lite tips på saker som kan vara bra att göra innan.

Sortera och rensa bland dina mattor

Det första som kan vara bra att göra innan det är dags att packa ner dina mattor är att sortera och kolla vad för mattor du har.

Ett bra tips är att behålla mattorna du inte vill ha kvar som skydd för möbler och annan inredning som riskerar att repas eller skadas under transporten, innan du kastar dem tillsammans med kartonger och annat skräp efter flytten.

Dammsug och piska dina mattor

Innan du packar ner dina mattor, varför inte passa på att dammsuga, piska och rengöra dem för att de ska vara fräscha i det nya hemmet? Om du har en mattrengöringsmaskin kan du ge dem en ordentlig rengöring innan du packar ner dem för att fräscha upp dem inför flytten.

Så gör du för att packa dina mattor vid en flytt

Mattor kan packas i kartonger eller stora sopsäckar beroende på vilken storlek de har. Här nedan kan du läsa om hur du kan packa dina mindre mattor och dina större mattor så att dom tar så lite plats som möjligt och samtidigt skyddas från smuts och att dom skadas under transporten

Packning av små mattor i kartonger

För dina mindre mattor kan du använda vanliga flyttkartonger.

Börja med att:

1. Rulla ihop mattorna

Första steget är att rulla ihop de mindre mattorna så att det tar mindre plats och så att mattorna inte viks och blir veckade.

2. Tejpa ihop den ihoprullade mattan eller knyt ett snöre runt

Andra steget är att när du har rullat ihop en matta så tar du en tejpbit och tejpar vid mattans ena ände på baksidan av mattan så att den inte vecklar ut sig. Man kan också använda sig av ett snöre och knyta ihop mattan så att den inte vecklar ut sig.

Gå tillbaka till steg 1 och upprepa steg 2 tills alla mattorna är ihoprullade.

3. Placera de ihoprullade mattorna i en uppmärkt flyttkartong

Nu är det bara att ta alla mattorna och placera i en flyttkartong som du t,ex har märkt upp med ”Mattor” så du vet vart alla dina mindre mattor är sen när du ska packa upp dom.

Packning av större mattor i en sopsäck

När det kommer till större mattor så kan det vara svårt att få plats med dom i en flyttkartong då det inte finns så stora flyttkartonger att köpa. Använd istället en stor sopsäck när du ska packa ner dina större mattor.

1. Rulla ihop de större mattorna

Rulla ihop de större mattorna på samma sätt som du gjorde med de mindre mattorna. Detta gör att du undviker att din matta veckas och tar mindre plats.

2. Tejpa eller knyt ihop den hoprullade mattan i ena änden

Tejpa eller knyt ihop den hoprullade mattan i ena änden så att den inte vecklas ut under transporten på samma sätt dom du gjorde med de mindre mattorna. Upprepa steg 1 och 2 tills alla de stora mattorna är ihoprullade.

3. Lägg den hoprullade mattorna i en stor sopsäck

När de stora mattorna är ihoprullade, placera dem i en stor soppåse tills påsen är full och mattorna är väl förpackade. För att identifiera innehållet kan du använda maskeringstejp för att skriva ”mattor”på påsen.

Du kanske också är intresserad av: