Rengöra Köksfläkt – Det enkla sättet

Har du tänkt på hur mycket fett och smuts som din köksfläkt samlar på sig? Det är nog hög tid att ta tag i en ordentlig rengöring! Här kommer vi att gå igenom hur du kan göra det på ett enkelt och effektivt sätt. 😊💦👍

Steg 1: Förberedelser

Innan du börjar rengöra köksfläkten behöver du lite tid för förberedelser. Det kan vara klokt att flytta undan matvaror och andra objekt som kan bli smutsiga under rengöringsprocessen. Om du är mitt i en flytt och undrar hur du ska hantera matvaror, har du här en artikel som kan hjälpa dig.

Rengöra Köksfläkt Filter

Filtret i din köksfläkt spelar en avgörande roll i att hålla luften ren. För att rengöra köksfläktens filter, följ stegen nedan:

 1. Ta bort filtret från fläkten. Normalt sätt kommer det att vara en knapp eller spärr som du måste trycka på eller vrida för att ta loss det.
 2. Blötlägg filtret i varmt vatten tillsammans med några droppar diskmedel i en timme.
 3. Skrubba filtret varsamt med en borste för att ta bort det envisa fettet.
 4. Skölj filtret noggrant och låt det lufttorka innan du sätter tillbaka det.

Rengöra Köksfläkt med Bikarbonat

Bikarbonat är ett fantastiskt rengöringsmedel, särskilt när det kommer till att lösa upp fett fläckar. Så här rengör du din köksfläkt med bikarbonat:

 1. Skapa en pasta med 50% bikarbonat och 50% vatten.
 2. Applicera pastan på de områden av fläkten där det finns fett.
 3. Låt pastan verka i cirka 15 minuter.
 4. Skrubba bort pastan med en fuktig trasa eller svamp. Upprepa om nödvändigt.

Rengöra Köksfläkt Motor

Motorn är hjärtat i din köksfläkt, och att hålla den ren kommer att förbättra fläktens prestanda. Innan du börjar, glöm inte att stänga av strömmen för att undvika olyckor.

 1. Ta bort skyddskåpan som skyddar motorn. Denna process kan variera beroende på din specifika köksfläktmodell.
 2. Använd en dammsugare med ett smalt munstycke för att suga upp damm och smuts.
 3. Använd en torr mikrofiberduk för att torka av motorn. Använd inte vatten eller vätskor här, eftersom det kan skada motorn.

Rengöra Köksfläkt Inuti

Rengöring av insidan av din köksfläkt kan vara en utmaning, men det är absolut värt ansträngningen. Använd en fuktig trasa eller svamp tillsammans med ett milt rengöringsmedel för att torka av insidan av fläkten. Var försiktig med att inte få vätska på elektroniska komponenter.

Rengöra Köksfläkt Kåpa

Kåpan är den del av köksfläkten som syns mest, så det är viktigt att hålla den skinande ren. En blandning av varmt vatten och diskmedel gör underverk här. Skölj väl och torka torrt med en ren trasa.

Rengöra Kolfilter Köksfläkt

Kolfilter behöver bytas ut med jämna mellanrum, men mellan bytena kan du rengöra dem genom att blötlägga dem i varmt vatten med diskmedel. Tänk på att inte skrubba kolfilter för hårt, eftersom det kan skada dem.

Rengöra Gammal Köksfläkt – Ekotipset

Att rengöra en äldre köksfläkt kan kräva lite extra ansträngning, men resultatet kommer att vara väl värt det. Ett bra ekotips är att använda en blandning av vatten, vitvinsvinäger och bikarbonat. Detta är en effektiv och miljövänlig metod för att få din gamla fläkt att se ut som ny igen.

Slutord

Det är inte svårt att rengöra din köksfläkt om du följer dessa enkla steg. Ett rent kök innebär också en hälsosammare livsmiljö, så ta lite tid att göra denna rengöring regelbundet. Och kom ihåg, om du stöter på utmaningar som att packa tallrikar vid en flytt, är det här ett utmärkt alternativ till tidningspapper när du packar. Lycka till med din rengöring! 🌟🧹👍