Tips när du ska packa ned dina kökssaker vid en flytt

Att flytta är roligt om man bortser från allt som ska packas, flyttas och sen städas och en av de tråkiga sakerna som man kan packa är alla kökssaker.

Därför kommer vi här dela med oss av några tips på saker som kan vara bra att tänka på när du ska packa dina kökssaker men också hur du kan packa dina kökssaker vid en flytt.

Detta kan vara bra att tänka på

Det knepiga med att packa ned sina köksredskap såsom kastruller, stekpannor, skålar och andra matlagningsverktyg är att man måste ju använda dem för att kunna laga mat fram till flytten.

Detta kan leda till att många väntar med att packa ned alla sina köksredskap till det sista, vilket förlänger flyttdagen eftersom ni då även behöver packa under själva flytten.

Testa istället att:

  • Packa ner saker som du vet att du inte kommer att behöva på ett tag och som du kan leva utan, till exempel 2 av 3 kastruller eller någon av alla stekpannor du har.
  • Börja packa några dagar i förväg så att du på flyttdagen inte behöver rusa runt och försöka hitta saker och packa samtidigt.

Så kan du packa ned dina kökssaker steg för steg

Det första som kan vara bra att kolla innan du börjar att packa dina kökssaker är att se till att du har allt förpackningsmaterial som behövs för att packa alla dina kökssaker.

Om du anlitar en flyttfirma kan du oftast köpa olika förpackningsmaterial som t.ex kartonger, packpapper, bubbelplast, tejp och sträckfilm av dem. Annars finner du packmaterial i många lågprisbutiker. 

Steg 1. Sortera och dela upp dina kökssaker

Det första steget är att ta fram alla dina kökssaker och sortera och dela upp dom så att det blir enklare att packa ned dom sen.

Exempel på hur du kan dela upp och sortera dina kökssaker:

  • Grytor och ugnssäkra formar
  • Kastruller
  • Stekpannor
  • Skålar och tillbringare
  • Matlagningsredskap som stekspade, slevar och liknande för sig
  • Knivar för sig

Du kan t.ex packa alla dina grytor och ugnsfasta formar tillsammans i en låda och sedan lägga alla stekpannor i en annan låda. Du kan också använda mindre lådor eller kartonger för saker som exempel knivar, slevar och stekspadar så att de inte försvinner i en stor låda med de andra kökssakerna.

Steg 2. Slå in dina kökssaker med packpapper, bubbelplast eller med en sträckfilm

Genom att slå in dina kökssaker med exempelvis packpapper, sträckfilm eller bubbelplast så skyddar du dina kökssaker från att repas eller gå sönder under själva flytten. Du kan också använda förpackningspapper, handdukar eller filtar för att fylla eventuella tomrum i kartongen så att dina kökssaker inte rör sig för mycket och går sönder under transporten.

Steg 3. Packa allt det tunga i botten

När du har plastat eller paketerat in alla dina köksredskap i förpackningspapper eller sträckfilm är det dags att börja packa dem i dina flyttkartonger. Alla de tyngre kökssakerna packar du först så att dom hamnar i botten så att de inte kan klämma sönder lättare föremål. Sedan fyller du på kartongen med lättare kökssaker.

Tänk på att packa i en flyttkartong som klarar av vikten om du har många tunga kökssaker som ska packas. Tejpa botten om du har en kartong i wellpapp. 

Steg 4. Tejpa igen flyttkartong och märk upp

När du har packat lådan med alla dina köksgrejer är det dags att stänga och försegla kartongen med tejp. Se till att använda stark packtejp så att kartongen inte öppnas under transporten.

Det kan också vara en bra idé att märka lådan med vad den innehåller så blir det också enklare att veta vart alla dina kökssaker är när du ska packa upp dom.