Flytta med hund

Din hund är mer än bara ett personligt djur för dig utan en familjemedlem. Så när det är dags att flytta vill du se till att din fyrbenta följeslagare är lika redo som resten av familjen. I den här artikeln så kommer vi att ge er lite tips på hur man kan göra när man ska flytta med sin hund och vad som kan vara bra att tänka på.

Det är viktigt att ta hänsyn till våra hundar då en flytt kan vara stressande för dom. Så om du ska flytta med din hund är planering och förberedelser innan och hanteringen under flytten viktig samt att man anpassar det nya hemmet efter flytten. Gör man dessa saker så kommer flytten med din hund att gå utmärkt.

Längre ner i artikeln kan du också läsa om 8 tips för dig som ska flytta med hund som kommer att göra er flytt mindre stressig både för dig och din fyrbente vän.

Så förbereder du hunden för flytten

Planering och förberedelse är viktigt när du flyttar med din hund. Om du är orolig för att du inte vet hur din hund kommer att reagera inför flytten så finns det några saker man kan träna och förbereda hund på.

Vänj din hund vid att sitta i en transportbur.

Före flytten bör du vänja din hund vid att sitta i en transportbur genom att ge den mat i den och lämna den öppen i huset så att den kan utforska den och känna sig bekväm. Ta med din hund på korta bilturer fram till den stora dagen så att den kan vänja sig vid bilens rörelser och att befinna sig i ett trångt utrymme en längre stund.

Om möjligt åk och introducera den nya platsen för hunden.

Genom att åka till den nya platsen som senare kommer att bli ert nya hem så kan man förbereda hunden på den nya omgivningen så att den känner igen sig när det är dags för flytten.

Packa hundens saker men inte allt på en gång.

Börja packa hundens saker, men gör det gradvis så att den inte blir överväldigad och fortfarande har tillgång till sin favoritleksak eller filt.

Under flyttdagen 

När den stora dagen kommer och du gör dig redo att flytta finns det några saker du bör tänka på för att se till att din hund får en lugn och stressfri flytt. Om du tar hjälp av en flyttfirma när du ska flytta så kan det vara bra att ta med sin hund till en bekant som kan kolla till hunden.

En lång promenad eller en aktivitet där ni aktiverar hunden innan det är dags för att åka iväg med sista flyttlasset kan vara bra så att den har fått utlopp för sin energi och för att undvika en rastlös hund i bilen.

Om du vet att din hund blir åksjuk eller blir överspänd eller skräckslagen finns det ett kosttillskott som man kan ge den eller åksjuketabletter. Båda dessa hjälpmedel går att få råd om och utskrivet av veterinär. Är din hund däremot rädd för att åka bil så är det träning, övning och mer övning som gäller för att jobba med rädslan.

För mer information och tips om åksjuka och bilrädda hundar kan ni läsa mer på: www.evedensia.se/djurvardsguiden/aksjuka

Efter flytten med hund

När du har flyttat och allt är uppackat är det viktigt att ge hunden tid att anpassa sig till den nya omgivningen. Du kan börja med att visa din hund runt i det nya hemmet så att han vet var hans saker finns och var han får vara.

Ge honom lite tid att sniffa runt och bekanta sig med alla rum och ställen inomhus. Om man gjort en bra förberedelse så kommer detta moment att gå bra och din hund kommer att anpassa sig snabbare till det nya hemmet.

En annan sak som kan vara viktig att göra med hunden efter att man har flyttat klart är att göra en adressändring för din hund. Va? Adressändra för en hund, kan man det? Ja det kan man och det är en bra sak att göra för att det ska bli rätt med kliniker, journaler och andra viktiga saker.

Dock så är det inget du själv behöver göra om du har en hund som är registrerad i Jordbruksverket hundregister då kommer det att ändras automatiskt när du själv adressändrar via skatteverket. (Kom bara ihåg att adressändra och att det är obligatoriskt att göra det när du flyttar.)

8 bra tips för dig som flyttar med hund

Flytta med en hund behöver inte vara stressigt om du tar dig tid att förbereda dig i förväg. Genom att följa dessa enkla tips kan du vara säker på att både du och din hund kommer att få en smidig övergång till ert nya hem ljuva hem.

1. Börja packa tidigt – men inte för tidigt.

Du vill inte att din hund ska bli orolig över alla lådor som dyker upp i huset veckorna före flytten. Men samtidigt vill du inte vänta till sista minuten med att börja packa, eftersom det bara ökar den totala stressen på flyttdagen. Sträva efter att börja packa några dagar före flytten.

2. Håll hundens rutiner så normala som möjligt inför flytten.

Hundar är vanemänniskor, så alla större förändringar i deras rutiner kan vara stressande. Om det är möjligt, håll deras måltider, promenader och lektider oförändrade under veckorna före flytten.

3. Se till att ditt nya hem är hund säkrat innan flyttdagen.

Hundar är nyfikna varelser, så det är viktigt att se till att alla potentiella faror i ditt nya hem åtgärdas innan de har en chans att utforska det. Saker som t.ex elektriska sladdar, giftiga växter bör tas om hand innan din hund sätter tassarna i sitt nya hem.

4. Packa en väska med ”väsentligheter” till din hund.

Om du packar en väska med det viktigaste som mat, vattenskålar, måltider, godis, leksaker, avföringspåsar, koppel, mediciner och andra saker kan du minska stressen på flyttdagen genom att se till att du har allt du behöver för din hund lätt tillgängligt.

5 . Skapa ett utsett ”säkert utrymme” för din hund på flyttdagen.

Detta kan vara en bur eller någon annan typ av begränsat utrymme där din hund kan känna sig trygg och säker medan all uppståndelse pågår runt omkring den. Fyll utrymmet med några av deras favoritsaker (leksaker, filtar osv.) för att hjälpa dem att känna sig mer bekväma.

6 . Håll ett öga på hur din hund hanterar flytten.

Hundar kan bli överväldigade precis som människor kan, så det är viktigt att hålla ett öga på tecken som  stress eller ångest hos din pälsbeklädda vän. Överdriven flämtning , gnäll,  eller gömmer sig är alla indikationer på att din hund kan kämpa för att klara av alla förändringar.

7 . Ge dig själv och din hund tid att anpassa er efter att ni flyttat in i ert nya hem.

Det kan ta tid för hundar (och människor!) att känna sig bekväma i en ny miljö. Ge dig själv och din hund lite tid att utforska och sätta sig in i det nya huset innan ni återgår till en normal rutin.

8 . Sök professionell hjälp om det behövs.

Om du märker att din hund har svårt att anpassa sig efter flera veckor i sitt nya hem kan det vara värt att söka professionell hjälp från en veterinär eller beteendevetare. De kommer att kunna erbjuda ytterligare vägledning och stöd som är specifikt för din situation.

Du kanske också är intresserad av: