Flytta till Trosa

Vill du flytta till Trosa? Trosa är en härlig liten stad i Sveriges vackra Sörmländska region, med en utsökt skärgård, natur och en lugn ”småstadskänsla”. I den här artikeln så kommer vi att kolla lite närmare på vad som kan vara bra att tänka på, bostadsområden och några tips för dig som ska flytta till Trosa.

Vi kommer också att ge dig en kort ”lektion” om Trosas historia och vad som gör Trosa till den charmiga småstad som det är idag. Vi har också inkluderat några av de vanligaste frågorna om Trosa längst ner på sidan så att du kan lära dig mer om denna underbara plats.

För dig som ska flytta till trosa

För dig som ska flytta till Trosa som inte vet något om denna lilla charmiga stad så kommer vi här att dela med oss av några tips och vad som kan vara bra att tänka på.

Detta kan vara bra att tänka på.

  • Högre hyra och bostadspriser: Då Trosa är attraktivt för bostadsmarknaden samt att det ligger nära stockholm så är hyrorna för hyresrätter och bostadspriserna här något högre jämfört andra städer i Sörmland.
  • Pendla till och från Trosa: En annan sak som kan vara bra att tänka på när du ska flytta till Trosa är det inte går att pendla med tåg då det inte finns någon tågstation. Enda sätten att pendla är med bil eller buss.

Så nu när du vet mer om detta så ska vi också dela med oss utav några tips som du kanske kan ha användning av när du flyttar till Trosa. Om du behöver ha hjälp med din flytt till eller ifrån Trosa? Läs mer här! Vi erbjuder även flyttstäd i Trosa.

Tips och aktiviteter i Trosa

Som nyinflyttad i Trosa så kanske det kan vara svårt att komma i kontakt med människor och hitta aktiviteter att göra på din fritid. Här är några tips som hjälper dig att komma igång:

Aktiviteter och föreningsliv i Trosa

Det finns några olika klubbar och aktiviteter i Trosa som du kan engagera dig i. Det finns till exempel en fotbollsklubb, en golfklubb, en bowlingklubb och många fler. Du kan också gå med i musikskolan eller delta i en av körerna.

Våra tips

Tips 1 – Utforska Skärgården

Trosa är känt för sin vackra skärgård och den är definitivt värd ett besök! Det finns många olika öar att utforska och naturen är helt fantastisk.

Gästhamnen i anslutning till Trosa Skärgård.

Tips 2 – Spela golf på Trosa golfklubb

Om du gillar golf är Trosa Golf Club den perfekta platsen för dig. Den här 18-hålsbanan erbjuder en hisnande utsikt över den omgivande naturen.

I Trosa finns även en äventyrs-minigolfbana.

Tips 3 – Besök Trosa Stadsmuseum

Trosa Museum ligger i det gamla stadshuset och är definitivt värt ett besök. Här kan du lära dig mer om Trosas historia och se några intressanta utställningar.

Tips 4 – Trosa Julmarknad

Om du är i Trosa under julen, se till att besöka julmarknaden! Det är ett utmärkt tillfälle att shoppa lite och njuta av den festliga atmosfären och samtidigt lära känna nya människor.

Vi hoppas att du tyckte att den här artikeln var till hjälp och att du nu har en bättre förståelse för vad du kan förvänta dig när du flyttar till Trosa. Om du har några ytterligare frågor,

Kort om Trosa

Staden Trosa även känt som ”Världens ände” har idag runt 7 295 invånare och cirka 14 803 personer som bor i kommunen och består av 3 tätorter vilket är Västerljung, Vagnhärad och Trosa. Trosa har varit en central plats för människor i flera århundraden då det har hittats många fornlämningar samt skrifter där texten parochia Troso hittas vilket betyder ”Trosa socken”.

(Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Trosa )

Den gamla staden Trosa var först belägen vid Trosa landskyrka i Vagnhärad intill Trosaån. I samband med att vattennivåerna sjönk så flyttade man staden och började att bygga upp den nya staden Trosa som år 1610 fick sina nya stadsprivilegier av kung Karl IX.

Trosa Landskyrka i Vagnhärad

Förutom att Trosa är en av de äldre städerna i Sverige grundat någon gång på 1300-talet så har den också Trosa varit en viktig handelsplats där många fiskare har bott. Det är än idag populärt bland sportfiskare och under 1800-talet när den lagstadgade semestern infördes så var Trosa tidiga med att ägna sig åt turistnäring.

Idag så är Trosa en småstad som har lyckats behålla sin småstadskänsla och med de pittoreska hus och byggnader som man kan kolla på medans man promenerar längs Trosaån ner till hamnen.

Trosas bostadsområden och bostadsalternativ

Det finns många olika boendealternativ i Trosa, allt ifrån lägenheter i centrum till villor med havsutsikt.  I kommunen finns också ett antal campingplatser och fritidshus.

Nya lägenheter i Trosa på Östra Långgatan.

De populäraste områdena att bo i Trosa är Vagnhärad, Trosa centrum och Stora Bommen.

Vagnhärad är den största stadsdelen i Trosa och ligger på västra sidan av staden. 

Vanliga frågor om Trosa

Här nedan så har vi listat några vanliga frågor om Trosa.

Var ska man bo i Trosa?

Svar: I Trosa så finns det flera olika bostadsområden att välja på och beroende på om du vill ha nära till vattnet eller kanske vill ha nära till en skola så finns det flera olika alternativ. För dig som letar efter en lägenhet och vill ha nära skola så kan t,ex Trosalundsgatan vara ett bra område.

Om du däremot vill bo i ett område nära vattnet så kan Stensund eller centrum i Trosa passa bättre. Vill du slippa städningen när du flyttar kan vi hjälpa dig med flyttstädningen i Trosa.

Vad finns det att göra i Trosa?

Det finns många olika aktiviteter och klubbar i Trosa som du kan engagera dig i. Du kan också gå med i musikskolan eller delta i en av körerna. Trosa är dessutom känt för sin vackra skärgård och badplatser som definitivt är värda ett besök!

Hur ser det ut i Trosa?

Trosa är en fantastisk sommarstad som ligger vid vattnet och där besökare kommer för att uppskatta det pittoreska landskapet och stränderna. Trosa har inte bara en vacker skärgård och stränder, utan det finns också gott om skog och vandringsleder som både invånare och turister kan utforska.

När är Trosa julmarknad?

Julmarknaden i Trosa hålls på Trosa Torg den 27 november 4 december.

Var kan man bada i Trosa?

Det finns flera badplatser som man kan besöka när man är i Trosa. Några av de populärare badplatserna i Trosa är:

  • Borgmästarholmen
  • Trosa Havsbad
  • Komötet

Vad kan man göra med barn i Trosa?

Det finns flera olika aktiviteter för barn i Trosa. Du kan ta med dem till någon av lekplatserna, bada i Trosa Havsbad eller Borgmästarholmen eller utforska skogarna och vandringslederna. Det finns också flera klubbar och organisationer som du kan gå med i tillsammans med dina barn.