0150-48 54 01

5 enkla tips när du flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån och lämna det trygga ”boet” kan kännas spännande men också läskigt eller utmanande. Oavsett om du bara ska flytta hemifrån tillfälligt på grund utav en utbildning eller om du ska flytta till en egen bostad så kommer vi i det här inlägget att ge dig 5 enkla tips.

Tipsen som du kan ta del av i det här inlägget är till för dig som ska flytta hemifrån för första gången. Innan vi börjar tar vi upp några saker som du kanske känner inför flytten hemifrån. Du kanske känner dig:

  • Ångest inför framtiden
  • Ensamhet vid tanken på att lämna din familj och dina vänner bakom dig
  • Stress för att hitta en bostad, hitta nya vänner och betala räkningar själv

Alla dessa känslor är normala! Det är okej att känna sig rädd eller ensam innan man flyttar hemifrån.

Tips 1 –  Skapa en budget

Det första tipset som vi kan dela med oss av är att skapa en budget. Med hjälp av en budget så blir det enklare att hålla koll på hur dina kostnader och utgifter kommer att se ut för kommande månad.

För att skapa en budget så är ett enkelt sätt att sätta sig ned och skriva ner alla fasta kostnader som t,ex hyra och el-räkningar. Det är också viktigt att lägga till i budgeten hur mycket du siktar på att spara och sen göra en förteckning över rörliga kostnader som t,ex mat, kläder, resor och andra nöjen.

Tips 2 – Börja med en ny aktivitet och träffa nya människor

Ett sätt att motverka känslan av ensamhet när man flyttar hemifrån är att utöva eller börja med en ny aktivitet där du får träffa andra människor med liknande intressen. Det kan vara allt ifrån att gå med i en sportklubb/förening, bokklubb eller testa på att gå en matlagningskurs eller någon annan kurs.

Fördelen med detta är att du kommer i kontakt med nya människor som bor i samma område som du samtidigt som ni utövar en rolig aktivitet. Det kan göra det lättare att få kontakt med människor och skapa nya vänskapsband.

Om det inte finns något som intresserar dig i ditt närområde kan du överväga att leta på nätet efter olika grupper. Det finns många webbplatser och forum som är utformade för människor som vill komma i kontakt med andra i sitt närområde.

Tips 3 – Ta hjälp av dina föräldrar och släktingar

Om du har svårt att anpassa dig till din nya omgivning är det okej att be om hjälp från dina föräldrar eller släktingar. De kan ge känslomässigt stöd och även praktisk hjälp om det behövs.

Det är också en bra idé att hålla kontakten med din familj och dina vänner i din hemstad. Det kan du göra via telefon, sociala medier eller videosamtal. Det hjälper dig att känna dig ansluten till ditt stödnätverk och kan göra hemlängtan lättare att uthärda.

Tips 4 –  Var positiv och fokusera på de goda sakerna

När du börjar känna hemlängtan eller känner dig nedstämd, försök att fokusera på de positiva aspekterna av ditt nya liv. Det kan vara allt från de nya vänner du har fått, möjligheten att utforska en ny stad eller ort eller det behov du nu har.

Det är också viktigt att komma ihåg att dessa känslor är normala och att de kommer att försvinna så småningom. Hemlängtan är tillfällig och du kommer att anpassa dig till din nya omgivning med tiden.

Tips 5 – Ge dig själv tid

Att flytta hemifrån kan vara en stor omställning och det tar tid att vänja sig vid ditt nya liv. Ha tålamod med dig själv och ge dig själv tid att komma till rätta. Det det kan ta flera veckor eller till och med månader innan du känner dig helt bekväm i din nya miljö.

Vi hoppas att de här tipsen kommer till nytta och att din flytt både går smidigt och att du kommer trivas i ditt första egna hem. Kom ihåg att vara positiv, fokusera på de goda sakerna och ge dig själv tid att anpassa dig så ska du se att allt bara kommer att gå bra.