0150-48 54 01

Adressändring vid flytt

Att flytta till en ny stad, ett större hus eller en annan bostad kan vara spännande men är det något som man inte ska glömma så är det att adressändra.

I det här inlägget så kommer vi att gå igenom vad en adressändring är, hur en adressändring görs och vad som kan vara bra att tänka på. Längre ner i inlägget så kommer vi också att svara på några av de vanligaste frågorna som finns när det kommer till adressändring och ge dig svaren på dessa frågor.

Vad är en adressändring?

En adressändring är en flyttanmälan som görs när man flyttar så att den tidigare folkbokföringsadressen som myndigheter, företag, institutioner och organisationer har blir uppdaterad till den nya adressen du flyttar till.

Adressändringen kan göras av en enskild person eller en familj, och det är viktigt att du uppdaterar din adress hos relevanta myndigheter, företag och organisationer så snart som möjligt efter att du flyttat. Detta för att du ska kunna fortsätta att få viktig korrespondens, t.ex. räkningar, skattedeklaration och andra officiella dokument, på din nya adress.

I Sverige är det faktiskt idag olagligt att vara felaktigt folkbokförd, alltså att vara registrerad på fel adress eller om du uppgett uppgifter som inte stämmer. Detta betraktas som ett brott och man kan bli fälld för folkbokföringsbrott och riskera att få böter eller sitta i fängelse upp till 2 år.

Det är viktigt att alla är registrerade där de bor för att samhället ska fungera. Därför stärktes bestämmelsen genom att man 2018 gjorde en lagändring och återinförde Folkbokföringsbrottet för att kunna förhindra att privatpersoner medvetet inte uppger falska uppgifter eller en adress som du inte bor på.

Ni kan läsa mer om detta på:

www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/

Hur går en adressändring till och vart gör man den?

Att göra en adressändring är inget svårt och kan vanligtvis göras snabbt och enkelt på nätet. Om du däremot flyttar till Sverige från ett annat land måste du först registrera dig hos Skatteverket för att få ett svenskt personnummer så att du sen kan bli folkbokförd på en adress.

Detta kan du göra på:

www.skatteverket.se/flyttatillsverige/

Om du vill göra en adressändring och redan är folkbokförd i Sverige så är det Skatteverket du ska göra din flyttanmälan till. Du kan också göra en adressändring på www.adressandring.se, dock så gäller detta endast dina postförsändelser så att din post som du har fått till den gamla adressen skickas till den nya adressen.

Sammanfattning: Så för att sammanfatta det kort och enkelt så räcker det med att göra en flyttanmälan till skatteverket, vilket också enligt lag är en skyldighet. Det kan också vara bra att göra en adressändring via Svensk Adressändring AB (www.adressandring.se) för att vara säker på att all din post kommer till den nya adressen och inte den gamla.

Vanliga frågor om adressändring

Här nedan så har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna om vad som gäller när man ska adressändra.

Vad är det för skillnad mellan en flyttanmälan och en adressändring?

Svar: Skillnaden mellan en flyttanmälan och en adressändring är att flyttanmälan görs via Skatteverket och är en skyldighet att göra för dig som är folkbokförd i Sverige. En adressändring är inget obligatoriskt men kan vara ett smidigt ”verktyg” för dig som vill säkerställa att din post skickas till den nya adressen.

Vad kostar en adressändring och eftersändning?

Svar: Att göra en adressändring är helt kostnadsfritt men om du däremot vill ha eftersändning på din post medans den nya adressen registreras så kostar det lite olika beroende på din ålder eller om du studerar.

  • Pris för studerande med ett Mecenatkort och Studentkort – 299 kr
  • Pris för dig som är under 26 år – 299 kr
  • Pris för dig som är 26 år och äldre – 598 kr

Hur långt i förväg ska man göra en adressändring?

Svar: När man ska göra en flyttanmälan så är det bra att inte vänta in i det sista. Det tar cirka 14 dagar att få din nya adress registrerad så att göra sin flyttanmälan 1-2 veckor innan är en bra idé.

Om du däremot gör en flyttanmälan om det har gått mer än 7 dagar från att du flyttat in i på den nya adressen så gäller det datum som flyttanmälan mottogs av skatteverket.

Måste man betala för sin adressändring?

Svar:  Nej du måste inte betala för din adressändring då det är helt gratis att göra en adressändring. Om du däremot vill ha eftersändning av din post så behöver du betala en avgift.

Du kanske också är intresserad av: