Flytta med barn i skolåldern – 10 tips för att göra flytten smidig

Att flytta är alltid en utmaning, särskilt när man har barn i skolåldern. Förutom bekymren med att hitta ny bostad och komma till rätta, måste du också fundera över dina barns utbildning. Hur kommer de att anpassa sig till den nya skolan? Kommer de att skaffa vänner? Blir deras betyg påverkade negativt?

I den här artikeln kommer vi att gå igenom 10 tips som du kan använda dig utav när du ska flytta med ditt barn som är i skolåldern. Vi kommer också att berätta lite om processen när man ska byta skola och vad som kan vara bra att tänka på under själva flytten.

Processen när man byter skola 

Att hitta rätt skola är viktigt, men det kan också vara tidskrävande. Börja med att göra lite forskning på nätet och begränsa dina alternativ till några skolor som du är intresserad av. När du har gjort det kan du planera in besök på var och en av skolorna på din lista. På så sätt får du en chans att se anläggningarna och träffa personalen innan du fattar ett beslut. Tänk på att om du flyttar under skolåret kan ditt barn behöva gå om en klass. I vissa fall kan det vara möjligt att få tillgodoräkna sig arbete som utförts i den tidigare skolan, men det är inte garanterat 

Vad händer om mitt barn har problem i sin nuvarande skola? 

Om ditt barn har det svårt i sin nuvarande skola kan det vara frestande att flytta i hopp om att hitta en bättre situation. Men innan du fattar några beslut kan ett tips vara att prata med ditt barns lärare eller studievägledare. De kanske kan ge dig råd eller koppla dig till resurser som kan vara till hjälp.

Vid flytten

När du väl har bestämt dig för en ny skola för ditt barn är det dags att börja packa. För att flytten ska bli så smidig som möjligt för din familj rekommenderar vi att du anlitar en professionell flyttfirma.

En flyttfirma kan ta hand om allt det tunga arbetet och se till att dina tillhörigheter kommer fram på ett säkert sätt till ditt nya hem. Om du har en liten budget kan du se om vänner eller familjemedlemmar kan hjälpa till på flyttdagen.

10 tips när du ska flytta med barn i skolåldern.

1. Prata med dina barn om flytten i god tid. På så sätt får de tid att anpassa sig till idén och ställa eventuella frågor.

2. Besök den nya skolan tillsammans före flytten. Detta kommer att hjälpa ditt barn att känna sig mer bekväm med att börja i en ny skola.

3. Hjälp ditt barn att hålla kontakten med vänner från den gamla skolan. Skicka e-post, sms eller brev, eller ordna videochattar så att de kan hålla kontakten.

4. Låt ditt barn vara med och välja sina nya sovrumsmöbler och dekorera sitt nya rum. Det hjälper dem att känna att de har inflytande över flytten och får det nya rummet att kännas mer som hemma.

5. Uppmuntra ditt barn att delta i aktiviteter på den nya skolan. Det är ett bra sätt att träffa nya vänner och engagera sig i samhället.

6. Hjälp ditt barn att behålla sina goda betyg genom att inrätta en studieplats i ert nya hem och skapa regelbundna studietider.

7. Håll dig uppdaterad om ditt barns läxor och framsteg genom att kommunicera regelbundet med lärarna.

8. Utforska ert nya samhälle tillsammans. Gå på promenader, besök lokala parker och kolla in närliggande attraktioner.

9. Ta dig tid för familjetraditioner i ditt nya hem, till exempel söndagsmiddag eller filmkväll.

Detta kommer att hjälpa alla att känna sig mer hemmastadda och bekväma med förändringen

10. Försök att fokusera på de positiva aspekterna av flytten, till exempel att få nya vänner och utforska en ny plats.

Det är viktigt att ta sig tid att undersöka skolor och besöka dem tillsammans med ditt barn när du flyttar så att de kan påverka hur deras utbildning ser ut framöver. Om du tar hänsyn till alla dessa faktorer kan du göra det mycket lättare att flytta med barn i skolåldern.

Du kanske också är intresserad av: