Flytta Till Dalarna: Hur det är och saker att tänka på

Dalarna är en region som ligger längst upp i mellersta Sverige (Svealand). För dig som överväger att flytta till Dalarna, erbjuder denna artikel en översikt över regionen, dess fördelar och nackdelar samt viktiga överväganden att ta hänsyn till innan flytten.

Behöver du ha hjälp med din flytt till Dalarna så kan vi på flyttstadtjanst.se hjälpa dig. För dig som vill veta lite mer om Dalarna och dess historia och annan fakta om Dalarna så kan ni läsa mer om det nedan.

Kort om Dalarna

Länet Dalarna har idag en befolkning på cirka 288 310 invånare enligt SVT Nyheter / Dalarna där kommunen Leksand ökat som mest. Dalarnas län är ett gammalt län som blev inrättat år 1634 och traditionellt så kallades de som bodde i Dalarna förr för ”dalkarlar, kullor och masar ”.

De 5 största kommunerna i Dalarna:

  • Borlänge kommun- Folkmängd cirka 52 100 personer
  • Falun kommun- Folkmängd cirka 60 000 personer
  • Ludvika kommun- Folkmängd cirka 26 400 personer
  • Mora kommun- Folkmängd cirka 20 500 personer

Källa:// wikipedia.org/wiki/Dalarnas_län/

Dalarna har mycket historia på både gott och ont. I Dalarna så startade t,ex de ökända häxprocesserna som tog massor av oskyldiga kvinnors liv i tron på att dom var onda häxor.

Men det finns inte bara negativa saker med Dalarnas historia. Ett exempel på detta är när flera dalkarlar hjälpte Gustav Vasa att befria Sverige från den danska kungen Kristian II (Kristian Tyrann).

Efter att Kristian blivit utdriven ur landet tillbaka till Danmark så skapades ett militärt förband år 1521 som än idag existerar under namnet Livgardet. Det är Skandinaviens äldsta militära förband och enligt Fortifikationsverket nu världens äldsta fungerande regemente.

Landskap och väder och vad som finns att göra i Dalarna

Dalarna är ett län med ett mycket vackert landskap. Landskapet består fjäll, älvar, berg, sjöar och skogar. Dalarna är även känd för sin kultur där t,ex musiken har haft en stor betydelse.

Vädret och landskapet i Dalarna

Då Dalarna är det nordligaste länet i Svealand så är det också det län som oftast är kallast. Förutom att Dalarna är kallast i Svealand så är det också här där det regnar som mest om man kollar över alla län i Svealand enligt SMHI.

Men förutom regn och kyla så finns det ett vackert landskap att utforska både till fots, skidor eller på vattnen. Här finns också Sälen en av Sveriges största skidorter  för den som tycker om vintersport.

Det här kan man göra i Dalarna

Det finns många aktiviteter att testa på i Dalarna. Vi har satt ihop en lista på olika saker som du bara måste kolla in om du vill göra något som man bara kan göra om man är i Dalarna.

  • Testa på Dalahästtillverkning
  • Besök Helvetesfallet och Storstupet
  • Vandra på Sveriges högsta lokaliserade väg, Trollvägen
  • Gå ner i Falu koppargruva

Detta är bara några av alla de saker som man kan testa på att göra när man besöker Dalarna.

Fördelarna med att bo i Dalarna

Några av fördelarna med att bo i Dalarna är att det är ett mycket vackert län med mycket natur och landskap att utforska. Dessutom finns det många aktiviteter att göra i Dalarna, både på vintern och sommaren. Dalarna är dessutom känt för sin kultur, vilket syns i musiken och traditionerna.

Nackdelarna med att bo i Dalarna

Nackdelarna med att bo i Dalarna är att det är ett mycket kallare län jämfört med andra län i Svealand och att det regnar mycket.

Tips för dig som inte vet om Dalarna passar dig

Här nedan kan du läsa om lite olika tips som kan göra det lättare att ta beslutet att flytta till Dalarna om du känner dig osäker.

Tips 1. Läs mer om länet och kommunerna

Det första tipset är att ta reda på mer om Dalarna som län och de olika kommunerna som finns inom länet. Det kan du göra genom att till exempel läsa artiklar som den här eller besöka www.visitdalarna.se.

Tips 2.  Prata med någon som bor i Dalarna

Ett bra andra tips är att prata med någon som bor i Dalarna, eller som har bott där, och fråga dem om deras erfarenheter. Det kan vara lättare att fatta ett beslut när du har pratat med någon som kan ge dig förstahandsinformation.

Tips 3. Besök Dalarna

Det tredje och sista tipset är att besöka Dalarna. Det är det bästa sättet att få en känsla för hur det kan vara och avgöra om det är en plats där du kan tänka dig att bo.

Du kanske också är intresserad av: