Flytta Till Norrland: Hur det är och vad bör du tänka på

Norrland är ett stort och glest befolkat område i norra Sverige. Även om det kanske inte är något för alla, finns det många anledningar till varför man kan tänka sig att flytta till Norrland. Låt oss ta en titt på några av dessa skäl, hur det är och vad du bör tänka på när du flyttar till Norrland.

Vi kommer också i den här artikeln att kolla på lite fördelar och nackdelar med att bo i Norrland jämfört med andra landsdelar i Sverige.

Kort om Norrland

Norrland utgör en av 3 landsdelar, Norrland, Svealand och Götaland och är ett stort och glest befolkat område i norra Sverige jämfört med exempel Svealand. Norrland täcker ungefär 59 % av Sveriges yta, men trots att det är Sveriges största landsdel så bor det idag bara cirka 11,4 procent av hela Sveriges befolkning där.

Norrland består av totalt 9 landskap vilket är:

  • Gästrikland
  • Hälsingland
  • Härjedalen
  • Jämtland
  • Medelpad
  • Ångermanland
  • Västerbotten
  • Norrbotten
  • Lappland

En annan intressant sak som kan vara bra att veta om Norrland är att det är mycket kallare klimat i norra Sverige och att antal soltimmar är desto färre ju längre upp i Sverige man kommer. En annan sak som också kan vara bra att veta är att det kan finnas kulturella skillnader i Norrland jämfört med t,ex Stockholm.

Mer om dessa skillnader, fördelar och nackdelar med att bo i Norrland kan ni läsa mer om längre ner i artikeln. Om du däremot bara vill komma igång med din flytt till Norrland och behöver flytthjälp så kan vi hjälpa dig.

Vad skiljer norra Sverige från t,ex mellersta och södra Sverige?

Sverige är ett avlångt land med varierande natur, klimat och väder. Men det finns också andra skillnader som priser, kultur, kollektivtrafik och arbetsmöjligheter som du bör känna till innan du flyttar.

Klimatet och vädret i Norrland

En av de mest påtagliga skillnaderna mellan Norrland och andra delar av Sverige är klimatet. I Norrland så är det mycket kallare på hösten och vintern jämfört med resten av Sverige. Som exempel så inleder hösten och vintern tidigare i norr jämfört med söder och temperaturer på -20 grader till -30 minusgrader är inget ovanligt.

En annan sak som också kan skilja i klimatet är att luften i norr är torrare jämfört med mellersta och södra Sverige då kall luft har svårare att binda fukt i luften vilket gör att kylan inte känns lika kall som den kan göra i södra Sverige där klimatet är varmare. Ni kan läsa mer om hur luftfuktigheten kan påverka klimatet och vädret här: www.smhi.se/luftfuktighet/

Naturen i Norrland

Norrland är känt för sin stora och varierande natur med skogar, berg, floder, myrar och sjöar. I Norrland finns också många nationalparker som Abisko nationalpark, Sarek nationalpark och Stora Sjöfallet nationalpark.

Om du älskar att vara utomhus och njuta av naturen är Norrland definitivt platsen för dig.

Priser, kulturen, arbetsmarknad och kollektivtrafik i Norrland

Priserna i Norrland kan variera mycket beroende på var du bor i Norrland. Priserna är oftast lägre i Norrland än i t,ex Stockholm och Göteborg, men det kan förekomma höga priser nära de större städer som exempel Umeå och Luleå.

Kulturen i Norrland kan också skilja sig från t,ex Svealand som är mer tätbefolkat och där det finns mer kulturell verksamhet som museer, teatrar och restauranger. I Norrland finns det ofta färre kulturaktiviteter, men å andra sidan har du naturen precis utanför dörren.

Arbetsmarknaden i Norrland kan också skilja sig åt beroende på var du bor och vilken bransch du arbetar inom. Generellt sett finns det färre jobb i Norrland än i resten av Sverige, men det finns fortfarande många stora företag i Norrland som LKAB eller Sveaskog AB.

Kollektivtrafiken i Norrland kan också skilja sig åt då det kollektiva nätverket inte är utbyggt i samma utsträckning som i mellersta och södra Sverige. Så att ha en bil är viktigt då det är längre sträckor mellan jobb, affärer och vårdinrättningar som sjukhus och vårdcentraler.

Fördelar med att bo i Norrland

Det finns naturligtvis många fördelar med att bo i Norrland. Du har till exempel en unik natur precis utanför din dörr med skogar, berg, floder och sjöar. Du kan också lättare hitta lugn och ro än i andra delar av Sverige eftersom Norrland är glest befolkat och har ett mycket lugnare tempo i vardagen.

En annan fördel är att levnadskostnaderna kan vara lägre i Norrland än i andra delar av Sverige, eftersom priserna på mat, bostäder och andra förnödenheter ofta är lägre.

Nackdelar med att bo i Norrland

Det kan naturligtvis också finnas nackdelar med att bo i Norrland. En sådan nackdel är att klimatet kan vara strängare än i andra delar av Sverige och att vintrarna kan vara längre och mörkare. Detta kan leda till känslor av ensamhet och isolering, särskilt om man inte är van vid det.

En annan nackdel är att kollektivtrafiken inte är lika tvecklat som i andra delar av Sverige och det kan vara svårt att ta sig fram utan bil. Detta kan göra det svårt att ta sig till jobbet, handla eller besöka vänner och familj.

Sammanfattning

Så där har ni det, gott folk. Om du funderar på att flytta till Norrland är det här några saker du bör tänka på. Det är en härlig och unik plats med mycket att erbjuda, men Norrland ”har precis som solen har också fläckar” som kan vara en nackdel. Men på det hela taget är Norrland en fantastisk plats att bo på!

Du kanske också är intresserad av: