Flytta en tvättmaskin – att tänka på

Många inser inte hur tung och stor en tvättmaskin är förrän de måste flytta en vid exempel en flytt. Tvättmaskiner kan väga mellan 60 till 100 kg och är dessutom otympliga med alla dess vassa kanter som skär in i fingrarna.

Därför så kommer vi i det här inlägget att berätta steg för steg hur du kan göra när du ska flytta en tvättmaskin för att undvika att du skadar dig själv eller tvättmaskinen.

Vad som kan vara bra att tänka på när du ska flytta en tvättmaskin

Förutom att en tvättmaskin är mycket tung, så det finns några andra saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig för att flytta på en tvättmaskin.

Be om hjälp

Det är inte rekommenderat att försöka lyfta eller bära en tvättmaskin på egen hand. För det första är det en tung apparat som du sannolikt inte klarar av att lyfta själv, och för det andra finns risken att både du och tvättmaskinen skadas om du försöker dig på det själv.

Så om du ska flytta en tvättmaskin så be om hjälp för annars kommer något att förmodligen gå fel.

Stäng av strömmen, vattentillförseln och töm den på vatten

Som med alla andra apparater är det alltid en bra idé att stänga av strömmen och vattentillförseln innan du flyttar på tvättmaskinen. På så sätt undviker du att ha sönder något och det går inte heller annars att flytta på den.

Du bör också komma ihåg att tömma tvättmaskinen på vatten innan du börjar flytta den så att du inte bär på onödig vikt. Detta gör du enklast genom att öppna tvättmaskinens filter.

Flytta tvättmaskinen med tvättmaskinens transportsäkring

När man ska flytta och transportera en tvättmaskin så är en rekommendation att man använder tvättmaskinens transportsäkring för att undvika att tvättmaskinen tar skada under själva flytten. Tvättmaskinens transportsäkring består av flera skruvar som sitter på baksidan av tvättmaskinen och ingår när man köper en tvättmaskin.

Steg för steg hur man gör för att flytta en tvättmaskin

Nu när vi vet vad som kan vara bra att tänka på innan det är dags för att flytta tvättmaskin så ska vi steg för steg gå igenom hur man ska göra när man ska flytta en tvättmaskin.

Steg 1. Kolla så att allt är urkopplat och att transportsäkringen är fixad

Det första steget när man ska flytta på en tvättmaskin är att dubbelkolla så att elen och vattnet är urkopplat samt att den är tömd ,och har sin transportsäkring på. Om inte så är det viktigt att detta görs innan man börjar att flytta på tvättmaskinen.

Steg 2. Ta fram en pirra och några spännband

När du har kontrollerat att allt är som det ska är det dags att ta fram en pirra för att göra flytten enklare och några spännband för att kunna spänna fast den på pirran och i transporten. En pirra även kallad säckkärra är ett hjälpmedel som gör det enklare att flytta tunga saker då den har hjul som gör att man slipper bära och man kan enkelt använda dom i trappor.

Steg 3. Lyft upp tvättmaskinen och spänn fast den på pirran

Nu tar du och den som ska hjälpa dig flytta tvättmaskinen och lyfter den i bakkant så att man kan få in pirran under tvättmaskinen. Sedan ser till att tvättmaskinen står stabilt på pirran.Sen tar ni spännbanden och spänner fast den så den inte kan lossna från pirran. 

Steg 4. Spänn fast och säkra din tvättmaskin

I det fjärde steget så är det dags att sätta fast och säkra upp din tvättmaskin så att den inte kan röra sig eller välta under transporten. Använd dig utav spännband för att sätta fast den på ditt släp eller i transporten.

Steg 5. Transportera och ta in/upp tvättmaskinen på dess nya plats

Sista steget och det är dags att ta in eller bära upp din tvättmaskin till din nya bostad. Om du har en bostad på markplan så är det nu bara enkelt att rulla in tvättmaskinen med pirran och sen lossa och installera den.

Om du däremot bor i en lägenhet där du ska upp till andra eller tredje våningen så tar du bara pirran som tvättmaskinen står på och rullar upp den smidigt för trappan. Om det skulle bli för tungt att göra det själv så är ett tips att någon hjälper till att skjuta på underifrån.

Du kanske också är intresserad av: