Vad kostar en flyttfirma egentligen

Om du funderar på att flytta undrar du förmodligen över kostnaden för att anlita en flyttfirma. Priset för flyttjänster kan variera beroende på flera faktorer såsom storleken på ditt bohag, avståndet du ska flytta och mängden saker som behöver flyttas, inklusive kläder, elektronik och andra ägodelar.

Så vad kostar en flyttfirma att anlita för flytthjälp av sin bostad eller företag? Här nedan så kommer vi att kolla närmare på olika faktorer som påverkar priset för vad en flyttfirma kostar att anlita ,och vad det genomsnittliga priset i Sverige är.

Vi kommer också att ge er några exempel på vad det kan kosta om du anlitar oss som flyttfirma beräknat på antal kvadratmeter din fastighet eller bostad har.

Så beräknas priset för vad din flytt kommer att kosta när du anlitar en flyttfirma

Att säga på rak arm vad en flyttfirma kostar att anlita när man ska flytta kan vara svårt om man inte vet hur många kvm det handlar om, storleken på ditt bohag + saker/tillhörigheter och avståndet du ska flytta.

Alla dessa är faktorer som man kollar på för att komma fram till vad man som flyttfirma behöver för att utföra själva flytten och ge dig som kund ett kostnadsförslag.

Här nedan kan du läsa mer om dom olika faktorerna som kan påverka kostnaden för vad en flytt av en flyttfirma kan kosta.

Antal kvadratmeter (kvm) av din bostad

En faktor som tas med när man ska beräkna priset för vad kostar en flyttfirma är att kolla på hur många kvadratmeter som din bostad eller fastighet har. Den genomsnittliga bostaden i Sverige är cirka 42 kvadratmeter per person. Om du bor i en mindre lägenhet kommer du förmodligen inte att ha lika mycket att flytta jämfört med en som bor i en stor villa.

Genom att ta reda på storleken av din fastighet eller bostad så kan man göra en uppskattning av hur lång tid,och hur många flyttbilar och”flyttgubbar” som behövs vid flytten.

Mängden möbler, apparater, vitvaror med mera som ska flyttas

En annan faktor som också är viktigt att kolla på är mängden saker som du ska ha med dig i flytten. Det kan vara allt från möbler, utomhusmöbler, kläder, porslin och annat som finns i hemmet. Desto fler saker du har i ditt hem eller på din arbetsplats som ska flyttas desto mer kommer det att kosta.

Priset baseras på hur lång tid det tar att flytta dina saker och hur många fordon som behövs för att flytta allt på en gång. Om du har många ömtåliga saker så kommer det också att gå åt mer tid att packa ner och säkra alla föremålen så att dom på ett säkert sätt kan transporteras.

Avståndet du flyttar 

Avståndet för din flyttning kan påverka kostnaden på flera sätt, bland annat:

 1. Tidsåtgång: Generellt tar längre sträckor längre tid att täcka. Den tid det tar för en flyttfirma att transportera dina tillhörigheter från din gamla bostad till din nya kan variera betydligt beroende på avståndet. Ju längre avstånd, desto mer tid kommer att krävas, vilket i sin tur kan leda till högre kostnader. Flyttfirmor tar ofta betalt baserat på antalet timmar som krävs för att slutföra flytten.
 2. Bränslekostnader: Längre avstånd innebär också högre bränslekostnader. Detta gäller särskilt om flytten innefattar långa körningar mellan städer eller till och med mellan länder. Bränslekostnaderna kan bli betydande, särskilt om flyttfirman använder stora lastbilar som förbrukar mycket bränsle.
 3. Slitage på fordon: Längre sträckor kan leda till större slitage på flyttfirmans fordon. Detta kan indirekt påverka kostnaden för din flytt, eftersom företagen måste täcka kostnaderna för underhåll och reparationer av sina fordon.
 4. Resor tillbaka: Om du flyttar ett långt avstånd kanske flyttfirman måste återvända till sin ursprungliga plats utan någon last. Detta kan kallas ”död mil”, och vissa företag kan välja att fakturera dig för dessa kostnader.
 5. Logistik och planering: Långdistansflyttningar kräver ofta mer logistik och planering än kortdistansflyttningar. Detta kan innebära att organisera tillstånd för att flytta stora fordon över statliga linjer, att planera för övernattningar, och mer. Dessa extra krav kan också öka kostnaden för flytten.

Det är viktigt att notera att olika flyttfirmor kan hantera dessa faktorer på olika sätt. Vissa kan inkludera alla kostnader i ett grundpaket, medan andra kan lista dem separat. Därför är det alltid bäst att diskutera detaljerna kring kostnaderna med flyttfirman i förväg.

Stora och tunga föremål

Den sista faktorn som är viktig att ta med i beräkningen och kunna ge kostnadsförslag för när du ska anlita en flyttfirma är att kolla på hur många stora och tunga föremål som ska flyttas.

Om du har några föremål som är särskilt svåra eller tidskrävande att flytta kommer detta också att beaktas och kan påverka priset.

Det genomsnittliga priset för att anlita en flyttfirma

Nu när vi har kollat på alla dom olika faktorerna som påverkar priset när du anlitar en flyttfirma för din flytt så ska vi kolla på vad det genomsnittliga priset för flyttfirmor i Sverige är.

Om man kollar på det genomsnittliga priset över hela Sverige så är timpriset mellan 400 kr upp till 600 kr per timme. Priset för dom flyttfirmor som baserar sina priser på antal kvadratmeter så är det genomsnittliga priset ca 120 kr per kvm.

Så för den som har en flytt som tar cirka 6 timmar så kostar det allt ifrån 2400 kr upp till cirka 3600 kr. Och om du har en fastighet eller bostad på 100 kvm så kommer din flytt att kosta allt ifrån 7000kr upp till 10 000 kr beroende på flyttfirmans priser och prissättningssystem.

Observera att priserna kan ändras beroende på var du befinner dig och vilket företag du väljer att kontakta.

Exempel: Vad kostar en flyttfirma

Att kunna ge ett exakt pris på vad en flyttfirma kostar att anlita kan vara svårt. Men för att ge dig en uppfattning kan vi ge dig några exempel baserat på storleken på din bostad eller fastighet, antalet flyttbilar som behövs, antalet flyttarbetare och den tid som krävs för flytten. Här är två exempel:

Exempel 1: Liten flytt

För en mindre flytt, till exempel en lägenhet på 50 kvadratmeter, kan du förvänta dig att behöva en flyttbil och två flyttarbetare. Om de arbetar i cirka 4 timmar kan det se ut så här:

 • Flyttbil: 1 000 SEK
 • Två flyttarbetare (4 timmar, 500 SEK per timme per arbetare): 4 000 SEK
 • Total kostnad: 5 000 SEK

Exempel 2: Större flytt

För en större flytt, till exempel ett hus på 200 kvadratmeter, kan du behöva två flyttbilar och fyra flyttarbetare. Om de arbetar i cirka 8 timmar kan det se ut så här:

 • Flyttbilar (2 bilar): 2 000 SEK
 • Fyra flyttarbetare (8 timmar, 500 SEK per timme per arbetare): 16 000 SEK
 • Total kostnad: 18 000 SEK

Dessa är bara exempel och faktiska kostnader kan variera. Dessutom kan det finnas andra kostnader att överväga, som förpackningsmaterial, försäkring, och kostnader för att flytta särskilt tunga eller ömtåliga föremål.

Vanliga frågor

Vad kostar det att flytta från en lägenhet?

Svar: Kostnaden för att flytta från en lägenhet kan se olika ut beroende på hur stor din lägenhet är, avståndet du ska flytta och hur många saker som ska flyttas. Kollar man på den genomsnittliga storleken i kvm i Sverige som är ca 42m² per person så skulle det kosta någonstans mellan 2940 kr  upp till 4200 kr.

Hur mycket kostar det att hyra en flyttbil?

Svar: Kostnaden för att hyra en flyttbil beräknas på hur många timmar du behöver hyra flyttbilen och storleken på flyttbilen. Om man hyr en mindre flyttbil så ligger priset på ungefär mellan 600 – 800 kr ungefär och om du behöver hyra en större flyttlastbil så ligger kostnaden runt cirka 1200 kr.

Vad ingår i en flytt när man tar hjälp av en flyttfirma?

Svar: När man anlitar en flyttfirma för att få hjälp med sin flytt så ingår det att dom hjälper dig att bära ut och lasta in, transportera och att bära in alla dina saker och möbler till den nya adressen.

Vad kostar det att flytta ifrån en tvårummare (en lägenhet med två rum och kök)?

Svar: Kostnaden för att flytta ifrån en tvårummare kan variera beroende på avståndet och hur många timmar och hur komplicerade flytten är. Genomsnittspriset för att flytta från en tvårummare är mellan 5000 kr upp till cirka 30 000 kr om det är en lång transportsträcka med flera vändor.

Genom att göra din research och budgetera noggrant kan du se till att din flytt går smidigt utan att behöva kosta överdrivet mycket. Vi hoppas att det här inlägget har besvarat några av dina frågor om kostnader och priser för att anlita en flyttfirma. Om du har några frågor eller vill ha mer information om våra tjänster eller priser så kontakta oss så hjälper vi dig.

Du kanske också är intresserad av: