Vad kostar en flyttfirma egentligen

Om du planerar att flytta undrar du förmodligen hur mycket det kommer att kosta för att anlita en flyttfirma. Priset för att anlita en flyttfirma kan variera beroende pÄ ett antal faktorer som t,ex storleken pÄ ditt bohag, hur lÄngt bort du flyttar och hur mÄnga saker som ska flyttas med utöver ditt bohag som t,ex klÀder, teknik och andra saker.

SÄ vad kostar en flyttfirma att anlita för flytthjÀlp av sin bostad eller företag? HÀr nedan sÄ kommer vi att kolla nÀrmare pÄ olika faktorer som pÄverkar priset för vad en flyttfirma kostar att anlita ,och vad det genomsnittliga priset i Sverige Àr.

Vi kommer ocksÄ att ge er nÄgra exempel pÄ vad det kan kosta om du anlitar oss som flyttfirma berÀknat pÄ antal kvadratmeter din fastighet eller bostad har.

SÄ berÀknas priset för vad din flytt kommer att kosta nÀr du anlitar en flyttfirma

Att sÀga pÄ rak arm vad en flyttfirma kostar att anlita nÀr man ska flytta kan vara svÄrt om man inte vet hur mÄnga kvm det handlar om, storleken pÄ ditt bohag + saker/tillhörigheter och avstÄndet du ska flytta.

Alla dessa Àr faktorer som man kollar pÄ för att komma fram till vad man som flyttfirma behöver för att utföra sjÀlva flytten och ge dig som kund ett kostnadsförslag.

HÀr nedan kan du lÀsa mer om dom olika faktorerna som kan pÄverka kostnaden för vad en flytt av en flyttfirma kan kosta.

Antal kvadratmeter (kvm) av din bostad

En faktor som tas med nÀr man ska berÀkna priset för vad kostar en flyttfirma Àr att kolla pÄ hur mÄnga kvadratmeter som din bostad eller fastighet har. Den genomsnittliga bostaden i Sverige Àr cirka 42 kvadratmeter per person. Om du bor i en mindre lÀgenhet kommer du förmodligen inte att ha lika mycket att flytta jÀmfört med en som bor i en stor villa.

Genom att ta reda pĂ„ storleken av din fastighet eller bostad sĂ„ kan man göra en uppskattning av hur lĂ„ng tid och hur mĂ„nga bohags- och flyttbilsförare ”flyttgubbar” som behövs vid flytten.

MÀngden möbler, apparater, vitvaror med mera som ska flyttas

En annan faktor som ocksÄ Àr viktigt att kolla pÄ Àr mÀngden saker som du ska ha med dig i flytten. Det kan vara allt frÄn möbler, utomhusmöbler, klÀder, porslin och annat som finns i hemmet. Desto fler saker du har i ditt hem eller pÄ din arbetsplats som ska flyttas desto mer kommer det att kosta.

Priset baseras pÄ hur lÄng tid det tar att flytta dina saker och hur mÄnga fordon som behövs för att flytta allt pÄ en gÄng. Om du har mÄnga ömtÄliga saker sÄ kommer det ocksÄ att gÄ Ät mer tid att packa ner och sÀkra alla föremÄlen sÄ att dom pÄ ett sÀkert sÀtt kan transporteras.

AvstĂ„ndet du flyttar 

AvstÄndet för din flyttning kan pÄverka kostnaden pÄ flera sÀtt, bland annat:

 1. TidsÄtgÄng: Generellt tar lÀngre strÀckor lÀngre tid att tÀcka. Den tid det tar för en flyttfirma att transportera dina tillhörigheter frÄn din gamla bostad till din nya kan variera betydligt beroende pÄ avstÄndet. Ju lÀngre avstÄndet, desto mer tid kommer att krÀvas, vilket i sin tur kan leda till högre kostnader. Flyttfirmor tar ofta betalt baserat pÄ antalet timmar som krÀvs för att slutföra flytten.
 2. BrÀnslekostnader: LÀngre avstÄnd innebÀr ocksÄ högre brÀnslekostnader. Detta gÀller sÀrskilt om flytten innefattar lÄnga körningar mellan stÀder eller till och med mellan lÀnder. BrÀnslekostnaderna kan bli betydande, sÀrskilt om flyttfirman anvÀnder stora lastbilar som förbrukar mycket brÀnsle.
 3. Slitage pÄ fordon: LÀngre strÀckor kan leda till större slitage pÄ flyttfirman fordon. Detta kan indirekt pÄverka kostnaden för din flytt, eftersom företagen mÄste tÀcka kostnaderna för underhÄll och reparationer av sina fordon.
 4. Resor tillbaka: Om du flyttar ett lĂ„ngt avstĂ„nd kanske flyttfirman mĂ„ste Ă„tervĂ€nda till sin ursprungliga plats utan nĂ„gon last. Detta kan kallas ”död mil”, och vissa företag kan vĂ€lja att fakturera dig för dessa kostnader.
 5. Logistik och planering: LÄngdistansflyttningar krÀver ofta mer logistik och planering Àn kortdistansflyttningar. Detta kan innebÀra att organisera tillstÄnd för att flytta stora fordon över statliga linjer, att planera för övernattningar, och mer. Dessa extra krav kan ocksÄ öka kostnaden för flytten.

Det Àr viktigt att notera att olika flyttfirmor kan hantera dessa faktorer pÄ olika sÀtt. Vissa kan inkludera alla kostnader i ett grundpaket, medan andra kan lista dem separat. DÀrför Àr det alltid bÀst att diskutera detaljerna kring kostnaderna med flyttfirman i förvÀg.

Stora och tunga föremÄl

Den sista faktorn som Àr viktig att ta med i berÀkningen och kunna ge kostnadsförslag för nÀr du ska anlita en flyttfirma Àr att kolla pÄ hur mÄnga stora och tunga föremÄl som ska flyttas.

Om du har nÄgra föremÄl som Àr sÀrskilt svÄra eller tidskrÀvande att flytta kommer detta ocksÄ att beaktas och kan pÄverka priset.

Det genomsnittliga priset för att anlita en flyttfirma

Nu nÀr vi har kollat pÄ alla dom olika faktorerna som pÄverkar priset nÀr du anlitar en flyttfirma för din flytt sÄ ska vi kolla pÄ vad det genomsnittliga priset för flyttfirmor i Sverige Àr.

Om man kollar pÄ det genomsnittliga priset över hela Sverige sÄ Àr timpriset mellan 400 kr upp till 600 kr per timme. Priset för dom flyttfirmor som baserar sina priser pÄ antal kvadratmeter sÄ Àr det genomsnittliga priset frÄn 70 kr upp till 100 kr per kvm.

SÄ för den som har en flytt som tar cirka 6 timmar sÄ kostar det allt ifrÄn 2400 kr upp till cirka 3600 kr. Och om du har en fastighet eller bostad pÄ 100 kvm sÄ kommer din flytt att kosta allt ifrÄn 7000kr upp till 10 000 kr beroende pÄ flyttfirmans priser och prissÀttningssystem.

Observera att priserna kan Àndras beroende pÄ var du befinner dig och vilket företag du vÀljer att kontakta.

Exempel: Vad kostar en flyttfirma

Att kunna ge ett exakt pris pÄ vad en flyttfirma kostar att anlita kan vara svÄrt. Men för att ge dig en uppfattning kan vi ge dig nÄgra exempel baserat pÄ storleken pÄ din bostad eller fastighet, antalet flyttbilar som behövs, antalet flyttarbetare och den tid som krÀvs för flytten. HÀr Àr tvÄ exempel:

Exempel 1: Liten flytt

För en mindre flytt, till exempel en lÀgenhet pÄ 50 kvadratmeter, kan du förvÀnta dig att behöva en flyttbil och tvÄ flyttarbetare. Om de arbetar i cirka 4 timmar kan det se ut sÄ hÀr:

 • Flyttbil: 1 000 SEK
 • TvĂ„ flyttarbetare (4 timmar, 500 SEK per timme per arbetare): 4 000 SEK
 • Total kostnad: 5 000 SEK

Exempel 2: Större flytt

För en större flytt, till exempel ett hus pÄ 200 kvadratmeter, kan du behöva tvÄ flyttbilar och fyra flyttarbetare. Om de arbetar i cirka 8 timmar kan det se ut sÄ hÀr:

 • Flyttbilar (2 bilar): 2 000 SEK
 • Fyra flyttarbetare (8 timmar, 500 SEK per timme per arbetare): 16 000 SEK
 • Total kostnad: 18 000 SEK

Dessa Àr bara exempel och faktiska kostnader kan variera. Dessutom kan det finnas andra kostnader att övervÀga, som förpackningsmaterial, försÀkring, och kostnader för att flytta sÀrskilt tunga eller ömtÄliga föremÄl.

Vanliga frÄgor

Vad kostar det att flytta frÄn en lÀgenhet?

Svar: Kostnaden för att flytta frĂ„n en lĂ€genhet kan se olika ut beroende pĂ„ hur stor din lĂ€genhet Ă€r, avstĂ„ndet du ska flytta och hur mĂ„nga saker som ska flyttas. Kollar man pĂ„ den genomsnittliga storleken i kvm i Sverige som Ă€r ca 42mÂČ per person sĂ„ skulle det kosta nĂ„gonstans mellan 2940 kr  upp till 4200 kr.

Hur mycket kostar det att hyra en flyttbil?

Svar: Kostnaden för att hyra en flyttbil berĂ€knas pĂ„ hur mĂ„nga timmar du behöver hyra flyttbilen och storleken pĂ„ flyttbilen. Om man hyr en mindre flyttbil sĂ„ ligger priset pĂ„ ungefĂ€r mellan 600 – 800 kr ungefĂ€r och om du behöver hyra en större flyttlastbil sĂ„ ligger kostnaden runt cirka 1200 kr.

Vad ingÄr i en flytt nÀr man tar hjÀlp av en flyttfirma?

Svar: NÀr man anlitar en flyttfirma för att fÄ hjÀlp med sin flytt sÄ ingÄr det att dom hjÀlper dig att bÀra ut och lasta in, transportera och att bÀra in alla dina saker och möbler till den nya adressen.

Vad kostar det att flytta ifrÄn en tvÄrummare (en lÀgenhet med tvÄ rum och kök)?

Svar: Kostnaden för att flytta ifrÄn en tvÄrummare kan variera beroende pÄ avstÄndet och hur mÄnga timmar och hur komplicerade flytten Àr. Genomsnittspriset för att flytta frÄn en tvÄrummare Àr mellan 5000 kr upp till cirka 30 000 kr om det Àr en lÄng transportstrÀcka med flera vÀndor.

Genom att göra din research och budgetera noggrant kan du se till att din flytt gÄr smidigt utan att behöva kosta överdrivet mycket. Vi hoppas att det hÀr inlÀgget har besvarat nÄgra av dina frÄgor om kostnader och priser för att anlita en flyttfirma. Om du har nÄgra frÄgor eller vill ha mer information om vÄra tjÀnster eller priser sÄ kontakta oss sÄ hjÀlper vi dig.

Du kanske ocksÄ Àr intresserad av: