Flytta från hus till lägenhet – Vad ska man tänka på

Skillnaderna mellan att bo i hus jämfört med en lägenhet är många och i det här inlägget så kommer vi att kolla på dessa skillnader och vad man ska tänka på när man ska flytta från hus till lägenhet.

Vi kommer också att kolla på vilka fördelar det finns med att bo i en lägenhet jämfört med ett hus och vad det finns för nackdelar med det.

Skillnader mellan hus och lägenhet

När man flyttar från hus till en lägenhet så finns det flera saker som kan skilja sig åt och många tänker kanske att ett hus är större än vad en lägenhet är men det beror lite på hur man ser på det.

Om man kollar på boytan som är den ytan vi använder oss av inomhus som t,ex sovrum, vardagsrum, toalett, badrum och kök så är genomsnittsstorleken i Sverige runt 40 kvm/person för lägenhet och cirka 42 kvm/person för hus.

Så när det kommer till boytan så är det ingen större skillnad. För att läsa mer om den genomsnittliga bostadsarean per person i Sverige så klicka här.

Men om man däremot kollar på den övriga ytan som vind, källare och garage så är det större i ett hus då dessa ytor är en del av huset som bara du har tillgång till. I en lägenhet så finns det också en vind, källare och förråd men dessa områden delas vanligtvis med andra hyresgäster eller lägenhetsägare.

Fler skillnader på hus och lägenhet:

 • Hus är vanligtvis större än lägenheter, vilket ger dig mer utrymme för förvaring, fester och  evenemang.
 • Hus är vanligtvis dyrare än lägenheter, både att köpa och hyra.
 • Husen har vanligtvis en tomt, egen uppfart, garage eller trädgård medan lägenheterna vanligtvis inte har det.

Detta kan vara bra att tänka på när du flyttar från hus till lägenhet

Förutom att det kan skilja sig på storleken av olika ytor i ett hus och en lägenhet så finns det flera saker som kan vara bra att tänka på innan du gör ditt beslut och flyttar till en lägenhet om du bor i ett hus.

Fördelar med att bo i en lägenhet jämfört med hus

Det finns flera saker att tänka på när man flyttar från ett hus till en lägenhet som kan vara till din fördel.

 • När du bor i en lägenhet så har du oftast närmare till affärer, kollektivtrafik, skolor och andra bekvämligheter än när du bor i ett hus.
 • Det kan vara lättare och billigare att värma upp en lägenhet än ett hus.
 • Finns ingen trädgård du måste ta hand om eller uppfart som måste skottas.
 • Om du bor i en lägenhet som du hyr så behöver du själv inte underhålla eller reparera lägenheten.
 • Om man tycker om att umgås och vill ha nära till sina grannar så är lägenhet en stor fördel då man får flera grannar som bor vägg i vägg.

Nackdelar med att bo i en lägenhet jämfört med ett hus

 • Nackdelarna med att bo i en lägenhet jämfört med ett hus är oftast att lägenheterna är lite mindre och du har inte samma möjligheter till förvaring som du har i ett hus.
 • En annan nackdel kan vara att du delar de gemensamma utrymmena med andra hyresgäster och lägenhetsägare vilket gör att du måste ta hänsyn till de andra i hyreshuset.
 • Om du bor i en hyresrätt och vill renovera eller göra ändringar i din lägenhet måste du först få tillstånd av hyresvärden eller förvaltaren.
 • När man bor i en lägenhet så kommer grannarna mycket närmare vilket kan upplevas som störande eller jobbigt.
 • Den sista nackdelen som vi kommer att ta upp med att bo i lägenhet jämfört med ett hus är att det blir svårare att ha hemmafester och evenemang eftersom det finns regler som kan  begränsa bullernivåerna på kvällar och nätter.
 

Hyra en lägenhet eller köpa en lägenhet?

Beroende på om du köper en lägenhet eller väljer att hyra en lägenhet så kan kostnaden för ditt boende se olika ut i jämförelse med att bo i ett hus.

Flytta från hus till hyresrätt

Om du äger din bostad betalar du amorteringar på dina lån till banken. Dessa betalningar kan ses som en ”hyra” som du betalar varje månad. En hyresrätt däremot är en lägenhet som du istället hyr.

Att hyra en lägenhet är ofta dyrare än att äga sin egna bostad eftersom det finns en större efterfrågan på lägenheter att hyra och framtida underhåll och reparationer som kan behövas utföras i den lägenhet du hyr.

När du bor i en hyresrätt så kan du dessutom inte göra någon vinst som du kan göra vid en försäljning av en lägenhet med äganderätt eller ett hus.

Flytta från hus till lägenhet med äganderätt

Om du däremot ska flytta från ett hus till en lägenhet med äganderätt som du själv äger så finns det också saker som kan vara bra att tänka på. Som exempel så kan kostnaden skilja sig på  beroende på vad lägenheten har för läge, hur stor den är och vad du tidigare har haft för kostnader för ditt hus.

Priset på en lägenhet varierar beroende på vilket område den är byggd i. Dyrare lägenheter ligger vanligtvis nära stadens centrum och i eftertraktade stadsdelar medans billigare lägenhet oftast är i sämre skick och har sämre läge.

Så om du flyttar från ett hus till en lägenhet med äganderätt är det viktigt att du räknar in kostnaderna för eventuella reparationer eller renoveringar som kan behövas utföras och överväga om det är värt det eller inte.

Du kanske också är intresserad av: